Info har jag lånat ifrån Malin´s blogg som lånade/hittade
Kostinformation efter GBP-op., från Danderyds Sjukhus.
Eftersom man endast kan äta små mängder åt gången, är det viktigt att äta 7-8 ggr/dag, och att fördela maten över dagen.
Magsäckens förmåga att bearbeta maten är nedsatt. Därför är det extra viktigt att tugga maten noga.
Genom att dricka mellan måltiderna kan man undvika att maten alltför snabbt hamnar i tunntarmen.
Samtidigt undviker man att fylla magen med vätska istället för den näring som en bra måltid kan ge.
De 4 första veckorna efter GBP-op skall du äta flytande kost för att svullnaden skall hinna försvinna och att operationen skall läka ihop ordentligt.
Måltids-Förslag flytande kost:
Frukost: 1,5-2 dl Fullkorns- eller havremustvälling
Mellanmål: 1,5-2 dl Mjölk/fil/yoghurt, osötad fruktjuice eller lågkaloridiet (Modifast/Nutrilett)
Lunch: 1,5-2 dl Varm slät soppa (färdig eller hemlagad)
Mellanmål: 1,5-2 dl se fm.mellis
Mellanmål: 1,5-2 dl se fm.mellis
Middag: 1,5-2 dl Varm slät soppa
Kvällsmål: 1,5-2 dl Frukost- eller havremustvälling
***Susa-note: vi fick under dietist-dagen innan op (sommaren-06) veta att vi skulle berika vår mat under flytet med 1 dl proteinpulver/dag fördelat i vätskorna. Finns att beställa på apoteket. (Resource)
Det finns många färdiga soppor att välja på, Varma koppen ger små portioner och är lätta att tillreda.
Mixa soppan om det finns bitar i den.
Soppan får inte ha pure´konsistens utan ska fortfarande flyta i en jämn ström när du häller.
Du kan oxo göra egna soppor på tex buljong, kokta rotfrukter, kött eller fisk. Mixa till slät konsistens.
Barnmat (från 5 månader och uppåt) som spädes med buljong går oxo bra.
Ät gärna soppan med tesked för att du inte ska äta för fort.
1 dl ska ta ungefär 20 min att äta.
Det är viktigt att du komplementerar med en vitamin- och mineraltablett varje dag.
Inte bara under de första 4 veckorna, utan livet ut !
Pure´kost.
När 4 veckor gått är det dags att börja äta pure´kost.
Vi brukar rekommendera att man byter ett flytande mål/dag, mot pure´.
Fungerar det bra, byter man ut nästa mål mat dagen därpå, osv...
Måltids-Förslag pure´kost:
Frukost: 1 dl gröt, 1-2 msk fruktpure´ eller mixade bär och 1 dl mjölk.
Mellanmål: 1 dl frukt eller bärpure´ (finns tex. på barnmatsburk)
Lunch: 1 dl potatismos, 1 dl mixat kött/fisk, 1 dl mixade grönsaker/rotfrukter, 2 msk sås eller 1 tsk margarin.
Mellanmål: 1,5 dl mjölk/fil eller fruktpure´
Mellanmål: se ovan
Middag: se lunch
Kvällsmål: 1,5 dl välling eller 1 dl mixad frukt/bär och 1 dl mjölk/keso eller 1,5 dl fruktyoghurt.
Tips: du kan även använda barnmatspureér till lunch och middag.
Maten resten av livet.
Efter de 4 puréveckorna kan du börja med vanlig mat, trappa stegvis upp precis som med pure´kosten.
- Försök dricka 1,5-2 liter vätska/dag. Vatten är bästa drycken.
- Undvik dryck till maten - drick mellan måltiderna.
- Ät regelbundet, låt det ej gå för lång tid mellan måltiderna.
- Tugga maten noga.
- Unna dig att äta god mat och i lugn och ro.
Eftersom magsäcken är liten, blir också matmängderna små. Direkt efter operationen äter de flesta väldigt lite.
Allt eftersom man lär sig hur man kan äta och vilken typ av mat och livsmedel som går bra att äta, kan man öka mängderna något.
Hur mycket man kan äta vid ett och samma tillfälle varierar.
Många upplever att vissa dagar kan man äta mer, vissa mindre.
Oavsett hur mycket man kan äta är behovet av näring detsamma som före operationen.
Protein, kolhydrater och fett - vitaminer och mineraler behöver kroppen fortfarande.
Eftersom matmängderna nu är små, är det viktigt att äta näringstät mat - där alla näringsämnen finns med.
Eftersom man endast kan äta lite mat och kroppens upptagningsförmåga har minskats, bör man komplettera med multivitamin-mineraltillskott.
Måltids-förslag "vanlig mat":
Frukost: ½ glas fil eller mjölk samt en liten smörgås med pålägg
eller 2-3 skedar gröt och ½ glas mjölk
eller 1 ägg, 1 skiva bröd och ½ glas mjölk
1-2 st mellanmål: ½ glas mjölk och 1 liten smörgås eller 1-2 skorpor eller liten frukt eller 1 ägg
Lunch: 1 liten kokt potatis / 2 skedar kokt ris eller pasta, och
1 pannbiff / 3 köttbullar / 1-2 skivor skinka / 2 tunna skivor falukorv el. motsvarande mängd fisk, och
grönsaker.
1-2 st mellanmål: se tidigare mellanmål
Middag: se lunch
Kvällsmål: se frukost eller mellanmål,
ev rester från lunch eller middag.
Det är alltså i början, som dessa mängd-förslag gäller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kilallen